Information från Polisen i Vallentuna!

2010-01-12
I veckans rapport berättade Hans Larsson för oss att det blir bättre och bättre med ordningen i Centrum här i Vallentuna. Helgerna och mellandagarna har varit förhållandevis lugna. Antalet villainbrott har också minskat totalt sett även om den senaste veckan tyvärr placerat Vallentuna kommun överst bland norrortskommunerna, d.v.s. vi har haft fler inbrott i villor än grannkommunerna - men totalt sett är det alltså relativt få.
Information som har cirkulerat i lokaltidningarna om ett väsentlgt antal fler poliser och polisaspiranter i Vallentuna är felaktigt så till vida att de poliser som har tillkommit har kommit som ersättare för poliser som flyttat ut ur verksamhetsområdet. Vad aspiranter anbelangar så kommer det visserligen 16 stycken men inte till Vallentuna enbart utan till hela Roslagens polisdistrikt. Detta betyder till Danderyd, Täby, Vaxholm, Åkersberga ... och Vallentuna ... och om fördelningen av dessa tjänster vet vi inget ännu.

Efter inslaget berättade Hans dessutom för oss att man snart, i mars så vitt vi erfar, kommer att återgå till att göra Vallentuna till ett eget distrikt med egen polischef (man har länge delat med Täby).
Här på V97 önskar vi därför av hela vårt hjärta att Hans söker den tjänsten och får den!

2009-11-03
I veckans polisrapport tryckte Hans Larsson hårt på den växande andelen brott mot äldre, som går ut på t.ex. att man under falska förespeglingar - kan till exempel vara att man skall kontrollera att trygghetslarmet fungerar som det skall - pratar sig in hos äldre i deras bostäder och på olika sätt lyckas stjäla deras värdesaker och besparingar.
Ett ovanligt smutsigt sätt att begå brott, till och med för att vara bland kriminella, tycker vi på V97 som annars erfar att även de
flesta brottslingar brukar kunna omge sig med en viss heder.

Hans berättade också att inbrotten i bostäder, främst villor och radhus, fortfarandeminskar men att tillgreppen från bilar som tillfälligt parkeras t.ex. vid skolorna fortsätter.
Uppmaningen är tydlig ... uppmärksamhet på saker i din omgivning och gärna anteckna bilnummer och andra minnesanteckningar kring sådant som skulle kunna tyda på att något sker som inte tillhör det "normala" ...

2009-10-06
Hans Larsson, tf Polischef i Vallentuna (till höger på bilden ovan) kunde berätta för oss att sökandet efter volontärer till Polisens projekt gick fullkomligt lysande här i Vallentuna.
Man har hittils samlat 28 personer i Vallentuna och vi jämför gärna med t.ex. Österåker som hittils fått ihop 11 personer. Vi vill inte missförstås ... vi vill naturligtvis att det skall bli en så stor uppslutning som möjligt i alla berörda kommuner men det är klart att vi blev smickrade av att höra att Hans anser att informationen och reklamen i V97 hade jättestor påverkan på resultatet.

Inbrottsvåg vid kommunens skolor.
Vid det första tillfället för Polisen informerar, denna dag, berättade Hans om de många inbrott i bilar som förövats vid kommunens skolor på sistone. Förövarna förefaller vänta på föräldrar som kommer för att hämta sina barn vid kvällsfritids, och göra vansinnigt snabba tillgrepp så fort dessa lämnat bilen.
Man slår snabbt ett eller två sidorutor och stjäl väskan som de flesta tyvärr lämnat i bilen, innehållande det man har med sig till och från arbetet ... dator, mobiltelefon och andra dyrbarheter.

Man har inte gripit några misstänkta men har rapporter som även omfattar visst signalement.

Nya regler för Mobedkörning från och med 1 oktober.
Fr.o.m. 1 oktober gäller att man måste ha certifikat även för att köra moped klass 2 = vad vi kallar för en vanlig moped. Beslutet gäller ungdomar som fyller 15 år efter detta datum och är man född före 1 oktober så omfattas man alltså inte av lagen.
Det kan dock inte nog påpekas att den kunskap man erhåller vid en sådan utbildning som ett certifikat ger är nyttig och nödvändig för alla som skall köra moped.

Torsdag den 24:e september var Polisen i Vallentuna på plats i V97-studion. Anledningen till besöket var inte att gripa Mirre & Håkan utan polisen söker just nu volontärer som vill jobba med polisen. Därför såg dom och även vi på V97 möjligheten att via radion få ut detta budskap till lyssnarna.

 

Läs mer om detta på volontar.stockholm@polisen.se